Wanneer moet ik legionella melden?
Als u een werkgever bent, of iemand die de leiding heeft over gebouwen, inclusief verhuurders, moet u de gezondheidsrisico’s van legionella begrijpen. Deze sectie kan u helpen om eventuele risico’s te beheersen. Taken op grond van de Health and Safety at Work etc Act 1974 (HSWA) strekken zich uit tot risico’s van legionellabacteriën, die kunnen voortvloeien uit werkzaamheden. De Management of Health and Safety at Work Regulations (MHSWR) bieden een breed kader voor het controleren van gezondheid en veiligheid op het werk. Meer in het bijzonder biedt de Regelgeving inzake de beheersing van stoffen die gevaarlijk zijn voor de gezondheid van 2002 (COSHH) een kader van acties die zijn ontworpen om het risico van bacteriën zoals legionella te beoordelen, te voorkomen of te beheersen en om passende voorzorgsmaatregelen te nemen. De goedgekeurde praktijkcode: veteranenziekte: de bestrijding van legionellabacteriën in watersystemen (L8) bevat praktische richtlijnen voor het beheersen en beheersen van de risico’s in uw systeem.
Verantwoordelijkheid
Wanneer moet ik legionella melden? Als werkgever of persoon die de leiding heeft over het pand, bent u verantwoordelijk voor gezondheid en veiligheid en moet u de juiste voorzorgsmaatregelen nemen om de risico’s van blootstelling aan legionella te verminderen. U moet begrijpen hoe u:
– identificeren en beoordelen van risicobronnen
– beheer eventuele risico’s
– risico’s voorkomen of beheersen
– de juiste administratie bijhouden en bijhouden
– eventuele andere taken uitvoeren die u heeft;
Identificeer en beoordeel bronnen van risico
Het uitvoeren van een risicoanalyse is uw verantwoordelijkheid. Het kan zijn dat u bekwaam bent om de beoordeling zelf uit te voeren, maar als u dat niet doet, moet u hulp en advies inroepen van binnen uw eigen organisatie of van externe bronnen, bijvoorbeeld adviesbureaus.
U of de persoon die verantwoordelijk is voor het beheersen van risico’s, moet inzicht hebben in uw watersystemen, de apparatuur die bij het systeem hoort, zoals pompen, warmtewisselaars, douches enz., en de samenstellende delen ervan. Identificeer of ze waarschijnlijk een risico vormen door blootstelling aan legionella, en of:
– de watertemperatuur in alle of sommige delen van het systeem ligt tussen 20–45 °C
– water wordt opgeslagen of gerecirculeerd als onderdeel van uw systeem
– er zijn bronnen van voedingsstoffen zoals roest, slib, kalkaanslag, organisch materiaal en biofilms
– de omstandigheden zullen bacteriën waarschijnlijk aanmoedigen om zich te vermenigvuldigen
– het is mogelijk dat er waterdruppels worden geproduceerd en zo ja, of deze over een groot gebied kunnen worden verspreid, bijvoorbeeld douches en aerosols van koeltorens
– het waarschijnlijk is dat een van uw werknemers, bewoners, bezoekers enz. vatbaarder is voor infectie als gevolg van leeftijd, ziekte, een verzwakt immuunsysteem enz. en of ze kunnen worden blootgesteld aan verontreinigde waterdruppels.