Meer over de kosten dak isolatie

Dakisolatie speelt een essentiële rol in het voorkomen van warmteverlies via het dak. Aangezien warmte naar boven stijgt, kan het dak de grootste boosdoener zijn als het gaat om energieverlies. Een slecht geïsoleerd dak resulteert in een hoger warmteverlies, wat betekent dat je meer moet stoken om het binnenshuis comfortabel warm te houden. In de warmere maanden kan een matig tot slecht geïsoleerd dak ervoor zorgen dat het snel opwarmt in huis. Als je wilt bijdragen aan een beter milieu, je wooncomfort wilt verbeteren en tegelijkertijd wilt besparen op je energierekening, is het verstandig om te investeren in dakisolatie. Wil je de kosten dak isolatie weten? Lees dan snel verder.

Kies de juiste isolatiematerialen

Voor het isoleren van het dak zijn isolatiematerialen en afwerkingsmaterialen nodig. Je hebt de optie om het dak zowel aan de binnen- als de buitenkant te isoleren. Het isoleren van het dak van binnenuit is de eenvoudigste, meest kosteneffectieve en veiligste methode, omdat je niet op het dak hoeft te klimmen om met isolatiematerialen te werken. Bij een degelijke dakisolatie worden doorgaans de volgende isolatiematerialen gekozen.

Goede isolatiematerialen voor dakisolatie zijn PIR isolatieplaten, steenwol isolatieplaten en glaswol dekens. De kosten dak isolatie variëren sterk en zijn deels afhankelijk van welke isolatiematerialen je kiest.

Kosten dak isolatie

De kosten van dakisolatie kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren. De totale investering hangt af van de omvang van het dakoppervlak, het gekozen isolatiemateriaal en de geselecteerde installateur. Gemiddeld liggen de kosten tussen de € 80,- en € 140,- per vierkante meter. Deze prijs omvat de kosten voor installatie en btw, maar houd er rekening mee dat de subsidie van de overheid nog niet is meegerekend.

Voor het verduurzamen van een woning ontvang je subsidie vanuit de overheid. De zogenaamde ISDE kun je aanvragen via de website van de RVO. Hoe hoog de subsidie is, is afhankelijk van welk isolatiemateriaal je kiest en van welke verduurzamende oplossingen je binnen het kalenderjaar laat installeren. 

Rekening houden met de kosten dak isolatie

Dakisolatie kan aanzienlijke besparingen opleveren op je energierekening, aangezien je minder hoeft te stoken om een aangenaam warm binnenklimaat te behouden. De hoeveelheid energie die je kunt besparen met dakisolatie is echter afhankelijk van de isolatiewaarde van het gekozen materiaal en het type woning dat je hebt. We hebben de gemiddelde besparingen per type woning voor je op een rijtje gezet.

WoningGasbesparing in m³Geldbesparing in €
Tussenwoning180 m³€ 950,-
Hoekwoning400 m³€ 1450,-
Twee onder een kap woning440 m³€ 600,-
Vrijstaande woning700 m³€ 970,-

Begin vandaag nog met het isoleren van het dak

De kosten dak isolatie zijn fors, maar het is een goede investering die zichzelf terugverdient. Je ziet in de bovenstaande tabel dat je namelijk veel energie kunt besparen en dus ook kunt profiteren van een veel lagere energierekening. Daarom is het advies om vandaag nog met dakisolatie te beginnen, maar neem wel alle tips en advies mee voor het beste resultaat.