Wel of niet betalen voor hypotheekadvies?

Wel of niet betalen voor hypotheekadvies?
Wanneer je een hypotheek wil afsluiten, kan dat tegenwoordig ook zonder hypotheekadvies. Dit wordt ook wel execution only genoemd en bespaart je de advieskosten van een hypotheekadviseur. In dit artikel zetten we de voor- en nadelen voor je op een rijtje, zodat je zelf kunt beslissen of dit voor jou aantrekkelijk is.

Voor- en nadelen van execution only

Het grootste voordeel van execution only is natuurlijk dat je niet voor hypotheekadvies hoeft te betalen. Hiermee bespaar je al snel tussen de 1500 en 3000 euro. Toch is execution only niet voor iedereen geschikt. Het afsluiten van een hypotheek is namelijk een complex proces en een verkeerde keuze kan grote gevolgen hebben. Zo kun je bijvoorbeeld aan het einde van de looptijd van je hypotheek onverwachts met een restschuld blijven zitten, kan je hypotheekrente niet aftrekbaar zijn of kan je pensioenaanvulling lager uitvallen dan verwacht.

Wel of geen hypotheekadvies vragen?

Als je overweegt om gebruik te maken van execution only, is het belangrijk om jezelf af te vragen of je genoeg kennis en ervaring hebt op het gebied van hypotheken. Dit kan je controleren met de verplichte online toets, maar dit is natuurlijk geen zekerheidje, want het is in multiple choice, dus je kunt ook per ongeluk het goede antwoord invullen. Maar ook als je denkt over genoeg kennis te beschikken, is het goed om jezelf af te vragen of je de tijd en energie wilt investeren om dit helemaal zelf uit te zoeken of dat je toch liever hypotheekadvies op maat vraagt aan een hypotheekexpert.

Denk goed na voordat je geen hypotheekadvies neemt

De keuze om wel of niet te betalen voor hypotheekadvies is een persoonlijke keuze die afhangt van je financiële kennis en je gemoedsrust. Twijfel je aan één van beide? Dan kun je beter een onafhankelijke hypotheekadviseur in de arm nemen. Lees ook: Een huis kopen? Lees deze tips!