Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een goedkope fauteuil?

Stoel

Bijna iedereen heeft in zijn huis wel een lekkere fauteuil, want aan een bank alleen heb je vaak niet genoeg. Sommigen hebben helemaal geen bank en alleen maar fauteuils. Maar een goedkope fauteuil aanschaffen kan best een uitdaging zijn. Want er zijn ontzettend veel verschillende soorten, modellen, maten en kleuren waaruit je kan kiezen. Dus waar moet je beginnen en vooral waar moet je op letten als je een nieuw exemplaar wilt aanschaffen? 

Wat is een goedkope fauteuil? 

Het woord ‘fauteuil’ komt van oorsprong uit de Franse taal en wordt ‘luie stoel’ of ‘leunstoel’ genoemd. De stoel is in het begin van de achttiende eeuw ontstaan en zo kennen we hem vandaag de dag nog steeds. In die tijd was de stoel voor slechts een klein deel van de bevolking bestemd, namelijk de elite. Tegenwoordig ligt dat natuurlijk heel anders en kan je kiezen voor een goedkope fauteuil. En dat komt omdat hij onmisbaar is geworden in elk huishouden. Deze type stoel kent een klassieke en luxe uitstraling met veel comfort. 

Fauteuil

Wat zijn de voordelen van een fauteuil? 

Er zijn meerdere voordelen van een goedkope fauteuil ten opzichte van een bank. Zo is hij makkelijk te verplaatsen, neemt hij relatief weinig ruimte in beslag en kan je ze verkrijgen in elk model en kleur. Er zijn modellen die extra functies hebben zoals de sta-op-modellen of met ligstanden. 

Voor welk model ga je? 

Als je gaat kijken naar fauteuils dan kan je uit verschillende modellen kiezen. Er zijn bijvoorbeeld draaifauteuils, relaxfauteuils, kleine fauteuils en standaard fauteuils. Eigenlijk kan je in elke fauteuil wel relaxen, maar hebben ze allemaal net hun eigen specifieke eigenschappen. Sommigen passen misschien beter bij je interieur, anderen passen meer bij het doel waarvoor je hem wilt gebruiken. 

De ideale hoogte en diepte is afhankelijk van het doel, maar als je hem wilt kiezen voor zitcomfort dan is er een minimale breedte van 45 centimeter nodig. De hoek van de benen is het meest ideaal rond de 95 graden en de zithoogte van minimaal 40 centimeter. Afhankelijk van je gezinssamenstelling kan je kiezen uit verschillende materialen. Sommigen zijn lekker qua gevoel, anderen zijn makkelijk schoon te maken. Het is in elk geval belangrijk om te zorgen dat je de stof wel onderhoud en rekening houdt om hem bijvoorbeeld niet te dicht bij de verwarming te zetten. Hier kunnen de meeste stoffen niet goed tegen. 

Een goedkope fauteuil betekent voor iedereen wat anders en je kan hem in alle soorten en maten aanschaffen. Het is belangrijk dat je goed kijkt naar je gezinssamenstelling en het doel van de fauteuil. Zo kan je de beste keuze maken op het gebied van de stof en het type fauteuil. Daarnaast kan je ook nog kiezen voor verschillende extra functies zoals een sta-op-functie, of juist een ligstand of een extra voetenbankje. Let daarnaast ook goed op de ideale hoogte, zeker als je juist kleinere of langere mensen in de familie hebt.