Handige tip voor doe-het-zelf klussen: MDF-platen

MDF

Dit artikel geeft informatie en tips over MDF-platen. MDF staat voor Medium Density Fibreboard. Het is plaatmateriaal waarbij houtvezels samen zijn geperst en verlijmd tot stevige platen.

Wat zijn de voordelen van MDF platen?

✔ Het is relatief goedkoop

✔ Goed bewerkbaar

✔ Flexibel materiaal

✔ Slijtvast

✔ Op veel plaatsen verkrijgbaar

MDF

Wat kan je maken met MDF?

Het is een product die je veel terugziet op diverse plekken zoals kantoren en woningen. Ook zie je de platen vaak terug in wanden en tussenwanden van schepen en woningen.

Maak bijvoorbeeld een leuke extra keukenkast door middel van dit materiaal. Daarnaast kan je prima een computerkast maken of badkamermeubels met deze platen. Voor toepassingen in vochtige ruimtes kun je de platen extra behandelen met speciale verf of een goede grondverf. Wat dacht je van een kinderbed of een speelhoek voor de kleintjes? Het is van belang om de juiste schroeven, spijkers en pluggen te gebruiken voor je klus.

De andere toepassingen voor Medium Density Fibreboard platen op een rij:

✔ TV-Kastjes

✔ Radiator ombouw

✔ Laden-kast

✔ Slaapbank

✔ Commode

✔ Speelkast

✔ Boekenkast over de lengte van de muur

✔ Kast onder de trap

Wat is het voordeel van zelf klussen?

Als je ervoor kiest om zelf te gaan klussen is dat een groot voordeel. Je hebt het ontwerp op deze manier zelf in de hand. Je beslist zelf wat de maten gaan worden, maar ook je favoriete kleur mag hierbij niet ontbreken.

Hoe gaat het verven van deze veelzijdige platen in zijn werk?

Ten eerste is het van belang om de platen goed te schuren mochten ze niet geheel glad zijn. Maak ze vervolgens stofvrij. De meeste platen zijn gelukkig al glad dus dat scheelt een hoop werk! Daarnaast is het goed om gebruik te maken van de juiste grondverf. De platen nemen gemakkelijk vocht op dus let op bij het kiezen van de juiste verfsoorten. Maak gebruik van twee laagjes grondverf zodat je platen goed beschermd zijn en de volgende lagen verf goed blijven zitten.

Met deze informatie en tips moet het vast gaan lukken om iets leuks in elkaar te zetten. Door zelf te klussen zorg je ervoor dat je een geheel eigen en uniek product maakt.