Een nieuw dekbedovertrek nodig? Lees alle tips in dit artikel!

Het aanschaffen van een nieuw dekbedovertrek is een taak die sommige mensen lichtzinnig opvatten en in die zin zien als routineaankoop. Als het om een dekbedovertrek gaat is dit echter beslist niet de juiste handelswijze. Je dekbed en het overtrek hebben namelijk een grote invloed op de mate van comfort in bed en daarmee de kwaliteit van je nachtrust in het geheel. En die nachtrust is vervolgens weer van cruciaal belang voor je functioneren overdag en zelfs je algehele gezondheid. Het is dus echt aan te raden om je goed te verdiepen in de verschillende dekbedovertrekken die er zijn. Zo zorg je ervoor dat je de juiste keuze maakt en de kwaliteit van je nachtrust op een zo hoog mogelijk niveau blijft. 

In de alinea’s hieronder lees je op basis van welke factoren je een dekbedovertrek kunt selecteren. Per factor worden natuurlijk ook tips gegeven en voor- en nadelen van de verschillende mogelijkheden benoemd.

Over de afmetingen

Voordat je gaat kijken naar aspecten als het materiaal en de kleur zul je eerst moeten vaststellen welke afmetingen je dekbedovertrek moet hebben. Welnu, ten eerste moeten dit uiteraard dezelfde afmetingen zijn als die van je dekbed. 

Wat veel mensen echter niet weten is dat het verstandig is zowel je dekbed als je dekbedovertrek groter te laten zijn dan je matras. Idealiter zijn het dekbed en het overtrek zo’n twintig tot veertig centimeter breder. Zo steken ze straks aan beide kanten van het bed tien tot twintig centimeter uit. Hierdoor lig je ’s nachts een stuk minder snel in de open lucht, iets dat veroorzaakt wordt door onbewuste bewegingen van je partner of van jezelf.

Kies uit deze soorten materiaal

Als het gaat om een dekbedovertrek, dan is het uiteraard cruciaal van welk materiaal het overtrek gemaakt is. Je huid zal namelijk volop met het overtrek in contact zijn. Het materiaal moet dus van goede kwaliteit zijn en, misschien nog wel belangrijker, prettig aanvoelen voor je huid. 

In principe kan het per persoon verschillen wat hierbij aangenaam gevonden wordt. Wat je natuurlijk kunt doen is nagaan welke huidige of vroegere dekbedovertrek je goed bevielen en nu vervolgens voor hetzelfde materiaal kiezen. Je kunt ook in een winkel in beddengoed zelf gaan voelen bij de verschillende stoffen. 

Om het je wat makkelijker te maken benoemen en beschrijven we hieronder de vier meest voorkomende materiaalsoorten voor dekbedovertrekken.

  • Katoen. Een dekbedovertrek van katoen wordt over het algemeen beschouwd als voor veel mensen toegankelijk. Katoen heeft daarbij ook een goede prijs-kwaliteitverhouding. Het is een redelijk zachte stof die hoe dan ook goed ventileert en vocht absorbeert. Belangrijk om te weten is verder dat katoen relatief koel aanvoelt. Voor het warme seizoen en voor mensen die het in bed vaak (te) warm hebben is dat dus uitstekend. Mensen die het in bed juist vaak koud hebben kunnen waarschijnlijk beter een andere materiaalsoort kiezen.
  • Linnen. Dit is een stof die goed te vergelijken valt met katoen. Linnen geldt echter als de wat luxere, zachtere en ook duurzamere variant. Vooral als je het dekbedovertrek een aantal keer hebt gewassen valt op dat een overtrek van linnen erg zacht is en blijft. Verder absorbeert linnen vocht extra goed en gaat het langer mee dan katoen. 
  • Satijn. Dit is een andere variant van katoen. Ook voor satijn geldt dat het wat zachter is dan katoen. Het grootste verschil zit ‘m echter in de gladheid. Satijn is namelijk echt glanzend glad en brengt in die zin een luxe uitstraling met zich mee.
  • Flanel. Dit is de ideale optie voor mensen die in bed vaak liggen te rillen van de kou, zelfs als ze er al een tijdje in liggen. Flanel heeft namelijk de kwaliteit om zich snel aan te passen aan jouw lichaamstemperatuur. Je hebt het daardoor een stuk sneller warm. Uiteraard kan beddengoed van flanel tijdens de koudste nachten voor iedereen bruikbaar zijn. Bij flanel is er vaak sprake van een mix aan vezels van katoen, wol en synthetisch materiaal.

Hoe integreer je je dekbedovertrek qua uitstraling perfect in je slaapkamer?

Wanneer je een nieuw dekbedovertrek gaat aanschaffen, dan zou het een gemiste kans zijn als je je niet even verdiept in de mogelijkheden van het uiterlijk ervan. Wees je je er namelijk goed van bewust dat een dekbedovertrek een groot deel van het blikveld inneemt, zeker als het helemaal over het bed wordt gelegd. Met name als je een uitgesproken voorkeur hebt voor de uitstraling van je slaapkamer is het even opletten geblazen. 

Prefereer je bijvoorbeeld een slaapkamer die rust en kalmte uitstraalt? Dan koop je waarschijnlijk een effen of hoe dan ook rustgevend gekleurd dekbedovertrek. Een overtrek met felle kleuren of levendige taferelen of afbeeldingen is juist meer weggelegd voor mensen die er de voorkeur aan geven aan kamer te creëren met veel levendigheid en een rijk kleurenpalet. 

Met dekbedovertrekken heb je verder bij uitstek de mogelijkheid de sfeer in je slaapkamer per seizoen te beïnvloeden. Het is namelijk goed mogelijk dat je tijdens de lichte zomermaanden andere kleuren in je kamer wilt dan in de donkere winter. Hier kun je je dekbedovertrekken op uitzoeken en aanpassen.

Mogelijkheden op het gebied van instoppen

Mensen die dagelijks onder een dekbed met een dekbedovertrek slapen weten hoe lastig het kan zijn om het dekbed er helemaal netjes in te stoppen. Net zo moeilijk is het misschien wel om ervoor te zorgen dat dit geheel een aantal dagen niet verschuift. Om de kans hierop te verkleinen en het jezelf dus wat makkelijker te maken is het aan te raden bijvoorbeeld voor een dekbedovertrek met een instopstrook te gaan. Een dubbele doorlopende instopstrook biedt hierbij waarschijnlijk het meeste comfort. Zo’n instopstrook is een soort verlengstuk van het overtrek. Het is er speciaal aan aangebracht om het tussen het matras en het bedframe te doen. Zo zorg je ervoor dat het geheel niet verschuift in de nacht en dat het dekbed bovendien goed op z’n plek blijft zitten in het overtrek.