4 handige tips voor het verlichten van een kunstwerk.

Een kunstwerk zonder licht is als een gedempt orkest: je kunt er niet echt van genieten! Verlichting met bijvoorbeeld een schilderijlamp is essentieel om jouw favoriete kunstwerken te presenteren zonder ze te beschadigen. En toch is het plaatsen van goede verlichting niet zo eenvoudig! Je moet de perfecte hoek en het eerlijkste licht vinden. Zich ervan bewust dat verlichting een kunst is, bieden wij enkele tips om jouw kunstwerk te verlichten en het de plek te geven die het verdient!

Hoe verlicht je een kunstwerk? De belangrijkste punten:

1: Kunstmatig of natuurlijk licht?

Zoals we al zeiden in een vorig artikel over de bescherming van kunstwerken , zijn kleuren lichtgevoelig : UV-straling en hitte tasten ze aan . We zeggen dan dat ze ‘slagen’. En als ze voorbij zijn, komen de kleuren niet meer terug!

Boven de bank bijvoorbeeld op ooghoogte. Wanneer het werk in de kamer arriveert, moet je aan elk element van de reeds aanwezige verlichting denken (plafondlamp, staande lampen, spots, etc.). Slecht gerichte stralen kunnen het werk in een schaduwgebied storten of stralen projecteren die de kleuren niet tot hun recht laten komen.

2: De ideale lamp om een ​​kunstwerk te verlichten

De technologische vooruitgang op het gebied van zinderende energie en economie hebben een positieve impact gehad in de kunstwereld. Oude bollen geven veel warmte en straling af, waarvan de kleur vaak schadelijk is voor pigmenten. Twee soorten verlichting verbeteren vandaag de dag kunstwerken zonder ze te beschadigen:

Optische vezel heeft het voordeel dat ze op aanvraag kunnen worden georiënteerd. Speciale lenzen, verkrijgbaar in verlichtingswinkels, zorgen ervoor dat het licht kan worden gefocust op punten van het werk die we graag benadrukt zouden willen zien.

Schilderijlampen met Led-lampen zijn waarschijnlijk de meest effectieve oplossing om werken te benadrukken zonder ze te laten vervagen. Ze geven een zacht licht, zijn verstoken van UV-straling en produceren geen warmte. Het werk is zeer goed uitgelicht, de weergave van kleuren en reliëfs is zeer natuurgetrouw en de kans op aantasting wordt aanzienlijk verkleind.

3: Algemene verlichting VS. individuele verlichting

Als de ideale schilderijlamp is gevonden, moeten we kijken naar de vraag naar de bron van de verlichting. Inderdaad, afhankelijk van de configuratie van de kamer, het aantal en de grootte van de werken, zijn er verschillende oplossingen mogelijk. Je kunt kiezen voor algemene of individuele verlichting met behulp van een prachtige schilderijlamp.

Algemene verlichting brengt een hele ruimte een heldere sfeer. Dit is bijvoorbeeld voor meerdere werken een goede oplossing. Er zijn twee categorieën: spotrails en spots in het plafond verzonken. Het voordeel van inbouwspots is dat ze erg discreet zijn. Beide bieden opties om de intensiteit van het licht te moduleren.